יוון היא מדינה מפתיעה ומשמחת, עם מוסיקה מסעירה, סיפורי מיתולוגיה מרגשים, מטבח משובח ונופים קסומים. אספנו עבורכם כמה המלצות ואנקדוטות, שכדאי לדעת עוד לפני שעוזבים את הארץ – מה כדאי לאכול ביוון? מה שותים? ומה עושים כדי להרגיש יווני בין יוונים? היכנסו לכתבה.
7 דברים שכדאי לדעת על טיול ביוון ההררית
איך כדאי להתכונן לטיול ביוון ההררית? מאיר שבירו, מדריך טיולים ותיק ליוון, אסף עבורכם כמה טיפים חשובים.
טיול ג׳יפים ביוון ההררית מוביל אותנו בין נהרות עם מי טורקיז, אגמים הכלואים בין רכסים אלפינים ופסגות משוננות, כפרים מדהימים הממוקמים בתוך חורש עבות, מנזרים עוצרי נשימה וטברנות יווניות מסורתיות בכפרים בהם עצר הזמן מלכת. אל כל המקומות המיוחדים, הפראיים והיפים ביותר ביוון אפשר להגיע רכובים על גבי ג'יפים בדרכי 4X4 יפות.
טיול בג'יפים מאפשר לנו להגיע למקומות אליהם לא מגיעים תיירים כלל. נחצה נהרות, ננסה לחצות רכסים בגבהים של 2000 מטרים ויותר, נגיע לדרכים בהן הנוף יגרום לנו לעצור שוב ושוב לצילום או כדי לקחת נשימה עמוקה. אז איך כדאי להתכונן לטיול ביוון ההררית? מאיר שבירו, מדריך טיולים ותיק ליוון, אסף עבורכם כמה טיפים חשובים.
1. חפשו את הסיפור
לכל פינה ולכל אתר ביוון יש סיפור. חלק מהסיפורים שאובים מן המיתולוגיה היוונית הצבעונית, וחלקם מההיסטוריה רוויית האירועים של המדינה. במסגרת ההכנות לטיול, מומלץ לנסות והתוודע אל מעט מן הסיפורים, האגדות והמיתוסים, בעיקר לאלה הקשורים למקומות שבהם מתכוננים לבקר. הסיפורים מעצימים את החוויה ומציתים את הדמיון. צפו לכך שבטיול עם ילדים סיפורי המיתולוגיה וההיסטוריה ירתקו את הצעירים לא פחות מהנופים, המסלולים או האוכל…
2. לינה כפרית ברחבי הפינדוס ומפגש עם הנוף האנושי
החלק היבשתי של יוון (MAINLAND) נחצה לכל אורכו מדרום לצפון ע"י רכס הפינדוס. הרכס טומן בחובו נופים מקסימים, תופעות גיאולוגיות מרתקות, כפרים נידחים, מנזרים מבודדים, גשרים עתיקים ועשרות אגמים, מפלים ונחלים שיוצרים צורות נוף ייחודיות. בגלל הקושי לנוע באזור, אזור הפינדוס אינו מן המתויירים ביותר ביוון, על אף יופיו. התיירים שמגיעים אליו הם בדרך כלל אלה המחפשים את המקומות והאתרים שמחוץ למסלולים השחוקים. התיירות באזור דלילה יחסית, וככל שחודרים אל מעבה הרכס כך מתמעטות התשתיות התיירותיות. את עיקר השירותים לתייר המזדמן מעניקות המשפחות הכפריות שמתגוררות באזור, המפעילות ומתחזקות פרויקטים משפחתיים קטנים שנותנים שרותי לינה, הסעדה, מידע ולעיתים גם הדרכה. השהיה אצל המקומיים נותנת הזדמנות לחיבור מאד ייחודי למקום. היא מאפשרת לראות ממקור ראשון את הדרך שבה מתמודדים אנשי ההרים עם התנאים הקיצוניים שהטבע מזמן להם.
החיבור הבלתי אמצעי עם אנשי המקום מאפשר גם להיחשף למידע שלא תמיד ניתן להשיגו בדרכים אחרות, כמו למשל מצב הדרכים (חשוב מאד למטיילי ג'יפים), אירועים, חגיגות, טקסים והופעות מקומיות (לא מפורסם בשום מקום…), אתרים מומלצים ופעילויות שמתאים לעשות בתקופה שבה מטיילים, וכמובן סיפורים ואגדות מקומיות העוברים מאב לבנו במהלך הדורות על הכפר, תולדותיו וסביבתו.
3. חבל אבריטניה ואגם קרמסטון
חבל אבריטניה נמצא במרכז יוון, כ-300 ק"מ מאתונה. ברחבי החבל פזורים עשרות כפרים קטנים, שממוקמים בפסגות הגבוהות של הרי החבל. מטיילים שמגיעים לאבריטניה בפעם הראשונה, נדהמים מהעובדה שהחבל המופלא הזה עדיין לא הפך ללהיט תיירותי. החבל כולו מיוער ביערות עבותים של עצי אשוחית ואשוח, יש בו שפע של זרימות ומסלולי הליכה מאתגרים – חלקם בתוך המים. הנוף הגיאולוגי מרתק ואוכלוסיית המקום ידידותית ומכניסת אורחים מאין כמוה.
אחד האתרים היפים בחבל הוא אגם קרמסטון. זהו אגם מלאכותי שמקבץ אליו שפע של זרימות של כל הנחלים המשמעותיים בחבל. סביב האגם יש מסלולי נסיעה ותצפיות מרהיבות, שהעין מתרגשת לקלוט, והנפש מתקשה להכיל. למטיילים באזור מומלץ מאד להקדיש יום לטיול בשבילים בכפרים ובתצפיות סביב אגם קרמסטון.
4. מאפים ומאפיות
התפריט היווני מגוון, עשיר וערב מאד לחיך הישראלי. לכל מקום ולכל אזור יש את המומחיות שלו. כפרי הדייגים יציעו את שלל הדגים והפירות הטריים שהביא הים, ואנשי ההרים יציעו תבשילי קדירה, בשרים, גבינות וריבות תוצרת בית, וכן את מבחר הירקות הנהדרים שהם מגדלים בגינות שבחזית הבתים. אבל המרכיב הבלתי נמנע בכל ארוחה יוונית הם המאפים. בכל עיירה תמצאו תמיד במיקום מרכזי, בדרך כלל סמוך לכיכר, את המאפיה (FOURNOS). המאפיה היא בית העסק הראשון לפתוח את שעריו בבוקר, והיא מייצרת מיני מאפה מופלאים, בהתאם לשעה ביום. לאחר שמסיימים לאפות את הלחמים (על הבוקר), עוברים לאפות את ה"מיוחדים", מאפי גבינה, תרד, ירקות, אגוזים וערמונים. ויש גם מאפים ייחודיים לחגים אירועים וטקסים ספציפיים.
אם אתם מטיילים בחבל אבריטניה אל תוותרו על ה"גלקטו בוריקו" – מאפה הגבינה המתוק – של אלקוס, בכיכר המרכזית של הכפר מגאלו חוריו – הולך נהדר עם קפה. וכאשר תגיעו לחבל זגוריה, חפשו את האלברופיטה של קוסטאס בכפר מונודנדרי (מאפה גבינת פטה מלוחה עם ביצים), תזמינו גם סלט יווני ליד ויש לכם ארוחה….
5. המנזרים התלויים במטאורה
המנזרים התלויים במטאורה הם מהאתרים המתויירים ביותר ביוון היבשתית (האתר שני רק לאקרופוליס של אתונה). משמעות הדבר היא, שלעיתים משתרכים תורים ארוכים לקופות שבכניסה למנזרים, חנויות מזכרות ועוד מהמאפיינים (המרגיזים) ומלכודות התיירים המאפיינים אתרי תיירות פופולריים. אולם על אף כל אלה, אסור להחמיץ ביקור במקום. המקום הוא שילוב מדהים של פאר היצירה של הטבע מחד, עם היכולות המדהימות של בני האדם המונעים מכוח האמונה מאידך. שילוב הכוחות הללו יוצר אתר מאד ייחודי, שבו פועלים כיום שישה מנזרים (שניים לנשים וארבעה לגברים). המנזרים "מונחים" על פסגות של עמודי צוקים טבעיים, הנישאים לגובה של מאות מטרים מעל פני העמק שבו הם ממוקמים (עמק ת'סאליה).
בניית המנזרים החלה לפני מאות שנים, ובשיאה הכילה מטאורה מעל 20 מנזרים פעילים. חלקם חרבו במהלך השנים וחלקם ננטשו, אולם בכל פעם מחדש חזרו הנזירים והנזירות האורתודוכסים, חדורי תחושת השליחות, אל המקום, והחיו אותו מחדש. כמו בכל אתר מסוג זה, למקום יש את המיתוסים שלו, אודות האנשים שהקימו אותו וחיו בו, והניסים שהתרחשו בו במהלך מאות השנים שבהם הוא פועל. מעבר לביקור בתוך המנזרים (אחד או שניים בהחלט מספיקים), החלק המרשים ביותר הוא לעבור בין מרפסות התצפית השונות, ולראות את הקומפלקס ממבט על. אם זמנכם בידכם, אל תוותרו על ירידה רגלית מצוקי מטאורה לעיירה קלמבקה או לכפר קסטרקי, דרך שבילי ההליכה הפנימיים.
6. הופעה "קטנה" של מוסיקת רמבטיקו
כידוע, המוסיקה מוטמעת עמוק בתרבות היוונית. הסיפורים על כוחה המאגי של המוסיקה מלווים את התרבות היוונית עוד מהמיתולוגיה (הסירנות, המוזות, אורפיאוס…), מהימים בהם דמיון ומציאות חיו זה לצד זו ונטמעו אחד בשני. המוסיקה היוונית לבשה ופשטה צורות שונות בדברי הימים של יוון. המוסיקה היוונית מתחברת עם הטבע, עם האירועים ההיסטוריים ועם אורחות החיים של בני יוון לאורך הדורות. לכל תקופה יש את המקצבים שלה, הקולות שלה וכלי הנגינה הדומיננטיים שמותאמים לסיפור שאותו היא מספרת בכל אחד מגלגוליה.
מוסיקת הרמבטיקו התחילה להתפתח בשנות העשרים של המאה הקודמת כמוסיקת מחאה של אנשי השוליים והמדוכאים של החברה היוונית, ובמהלך מלחמת העולם השנייה הפכה להיות המוסיקה הלאומית של יוון. מוסיקת הרמבטיקו עדיין חיה ובועטת גם בהיכלי הפאר הנוצצים של ת'סלוניקי ואתונה, אך גם בבתי הקפה והאולמות הקטנים והמאולתרים בכפרים ההרריים. אחת החוויות המענגות ביותר בטיול ביוון ההררית, היא להיקלע להופעה חיה מקומית של מוסיקת רמבטיקו, שבה מוסיקאים מקומיים (בוזוקי חובה!) מנגנים ממיטב רפרטואר הרמבטיקו. הופעות כאלה אינן מתפרסמות בשום מקום, ועל מנת למצוא אותן צריך לרחרח קצת אצל המקומיים. לעיתים הופעה כזו היא חלק מטקס דתי או מחגיגה מקומית (פאניגירי), או משפחתית. מכל מקום, החוויה הייחודית שווה את מאמץ החיפוש.
7. רפטינג בנחלים של חבל זגוריה
חבל זגוריה נמצא בפינה הצפון-מערבית של יוון. זהו חבל הררי שהיה בעבר אחד האזורים העשירים והמוצלחים ביותר ביוון. בתי האחוזה הגדולים (שחלקם הפכו למלונות משפחתיים), גגות הצפחה ושפע הגשרים העתיקים, מעידים על עברו המפואר של החבל. כיום, החבל עדיין טובל ביופי בראשיתי הייחודי לו, אבל האוכלוסיה במקום דלילה, והפיתוח משרך את דרכו באיטיות. חבל זגוריה מציע מסלולי הליכה חלומיים (המפורסם שבהם הוא קניון הויקוס), וכן מסלולים שניתן לעשות בשייט קייקים או ברפטינג רגוע (מתאים גם למשפחות). בכל אחד מהמלונות ניתן לקבל פרטים על החבר'ה המקומיים שמציעים שרותי קייקים ורפטינג. בהתאם לעונה בשנה ולהעדפות האישיות – בחרו לכם את הדרך המועדפת עליכם, שבה תגלו את הסודות של זגוריה.
אם אתם רוצים להצטרף אלינו בטיול ג'יפים ליוון ההררית, התקשרו 03-5639030 או מלאו את הטופס מטה ואנו נחזור אליכם בהקדם.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך
יוון - חמשת הגדולים
יוון בגוונים של לבן
החורף הוא זמן מצוין לטיול ג'יפים ביוון. ההרים מכוסים לבן, האוזו מחמם את הלב והנוף מבלבל…האם אנחנו ביוון או בשוויץ?
יהדות ת'סלוניקי
קהילת יהודי ת'סלוניקי הייתה הקהילה היהודית הגדולה בעולם בסוף המאה ה-18 ותחילת המאה ה-19, אך בחצי הראשון של תחילת המאה העשרים השתנו פני הדברים, וכיום חיים בעיר קצת למעלה מ-1,000 יהודים, המשמרים את מסורת הקהילה המפוארת.
מטאורה: מנזרים תלויים באוויר
מצוקי מטאורה הם נגזרת של תופעת טבע מהמרשימות בעולם, סלעים ענקיים בגובה של מאות מטרים, חרוטיים המתנשאים לגבהים עצומים יוצאים מהאדמה.
ההיסטוריה של הרבטיקו
מוזיקת הרבטיקו, המתנגנת כיום בכל הטברנות היווניות, החלה את דרכה כמוסיקת שוליים של פליטים יוונים מתורכיה. לאורך ההיסטוריה היא הפכה ממוסיקה מחתרתית לסמל השחרור של יוון.
הטיולים הקרובים ליוון
יוון
26.11
טיול ליוון בפסטיבל הציפורו | 5 ימים | לאוהבי יוון
אלבניה
01.12
טיול ג'יפים באלבניה | 8 ימים בשלכת
יוון
12.12
טיול ליוון בפסטיבל הציפורו | 5 ימים | לאוהבי יוון
יוון
17.12