עוטה עור הנמר

עוטה עור הנמר

זוהי ללא ספק יצירה מופלאה, שזכתה בצדק למעמדה כיצירה המרכזית בתרבות הגיאורגית. אף שהיא מספרת על ערב, פרס והודו, וגיאורגיה אינה מוזכרת בה כלל, הרי שהערכים העולים ביצירה הם שהופכים אותה למקור גאווה וללפיד שלאורו מבקשת האומה הגיאורגית לחנך את בניה ולהנחיל להם ערכים ומוסר.

צפריר קורסיה

'עוטה עור הנמר' היא יצירה מאת שותא רוסתוולי, הנחשבת לאפוס הלאומי הגיאורגי. עד היום היא נלמדת בבתי הספר ואין כמעט ילד גיאורגי שאינו יודע לדקלם בעל פה לפחות כמה בתים מהאפוס הגדול. אף שהיא מספרת על ערב, פרס והודו, וגיאורגיה אינה מוזכרת בה כלל, הרי שהערכים העולים ביצירה הם שהופכים אותה למקור גאווה וללפיד שלאורו מבקשת האומה הגיאורגית לחנך את בניה ולהנחיל להם ערכים ומוסר.

מבנה היצירה

6,676 שורות שיר מכילה היצירה, שהם 1,669 בתי שיר, כל אחד מהם בן 4 שורות חרוזות באותה הברה!! נסו לחשוב כמה קשה לכתוב יצירה כזו, ועל אחת כמה וכמה לתרגם יצירה כזו תוך שמירה על המבנה, החריזה, המשקל וכמובן – התוכן, כשהשורות כבר נתונות וצריך להתאים אותן לעברית. ואכן, מתרגם היצירה לעברית, בוריס דוב גפונוב, שהיה אוטודידקט ולמד בכוחות עצמו עברית, תרגם את היצירה והעבירה, בסיכון רב, חלקים חלקים, אל מעבר למסך הברזל, זכה בפרס טשרניחובסקי לתרגומי מופת על מפעלו הכביר הזה.

סיפור אהבה

זוהי יצירת אהבה שנכתבה על ידיה מחברה שותא רוסתוולי, שהיה מאוהב עד כלות במלכה תמר ובאהבתו העזה כתב אותה. למרות שבתחילת היצירה מרחיק המספר את עדותו לאגדה פרסית ולמחוזות הרחוקים עד מאד מגיאורגיה, בכל זאת, הפרולוג מוקדש בלב רותח ובעין דומעת לתמר להמלכה, ותחילת הסיפור מספרת על רוסטוואן, מלך ערב, שהיה חשוך בנים והמליך תחתיו את ביתו תינתין, סיפור המתייחס במישרין לנסיבות עלייתה של המלכה תמר לכס המלוכה בגיאורגיה. הנסיכה, ולאחר מכן המלכה, תינתין, מאוהבת בשר הצבא אבתנדיל המשיב לה אהבה. יום אחד, בצאתם לציד, ראו המלך ושר צבאו לוחם אביר זר מתבודד על גדת הנהר בוכה בכי תמרורים ועל גוו – עור נמר. המלך שלח את עבדיו ללכוד אותו, אך הלוחם מכה אותם שוק על ירך בקלות ובורח. המלך אינו יודע מנוח לנפשו ואבתנדיל, שר הצבא יצא לחפשו. לאחר שלוש שנים עקרות ומתסכלות הוא מוצא את עוטה עור הנמר, המספר כי בהיותו שר הצי ובנו המאומץ של מלך הודו, יצאה נפשו אל בת המלך, שהשיבה לו אהבה. המלוכה ויד בת המלך נראו כמובטחות, אך אביה מנסה להשיא אותה לנסיך אחר כברית פוליטית. בייאושו, רוצח עוטה עור הנמר את החתן המיועד לאהובתו. אבתנדיל נקשר בעבותות רעות ואהבה לעוטה עור הנמר ולאחר עלילות רבות מתגלה כי בת המלך הוברחה לטירה מכושפת שלא ניתן להגיע אליה. בכוחות משותפים הם מוצאים את בת מלך הודו, גוברים על צבא בני הכשף השומרים על הטירה ומשחררים אותה מכלאה. מלך הודו מסכים לבסוף, ובשמחה ורינה מתחתנים אבתנדיל ותינתין, וגם האביר עוטה עור הנמר נושא לאשה את אהובתו.

זוהי כמובן תמצית מקוצרת ביותר של שפע עלילות גבורה, מעשי רעות והקרבה, משלים ולקחים לרוב.

חינוך לערכים ולמוסר

רוסתוולי מטיף ביצירתו ומעלה על נס את השיוויון בין הגבר לאישה, את הרעות והאחווה שבין גברים לוחמים אבירי חיל. האהבה, האמת, האמון, היושר והיושרה משמשים כערכים וכקודים מוסריים שלאורם מתנהלים הגיבורים. הנשים מתגלות כחכמות בעלות תושייה ועצה, תכונות כנדיבות וחסד זוכות להכרה.

זוהי ללא ספק יצירה מופלאה שבצדק זכתה למעמדה כיצירה המרכזית בתרבות הגיאורגית, וצר הדבר שהיצירה לא מצאה את דרכה אל לב הקורא הישראלי וספורים ונדירים הם עותקיה בשוק הספרים הישראלי.

במהלך השנים אנחנו העמקנו רבות באפוס המרהיב, ובמהלך טיולי ג'יפים בגאורגיה אנו מגישים אותו לאורך כל הטיול בצורה שתגרום לכם לרוץ לחנויות יד שניה לחפש את הספר….

אם אתם סקרנים ורוצים להכיר תרבות מרתקת, נופים עוצרי נשימה ואנשים רחבי לב, אתם מוזמנים להצטרף אלינו בטיולים שלנו לגאורגיה.
לפרטים צרו קשר בטלפון 03-5669030, או מלאו את הטופס ואנו נחזור אליכם בהקדם.

מעוניינים להצטרף לטיול?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
גאורגיה

אירעה שגיאה. נסו שוב מאוחר יותר או התקשרו

הטופס בשליחה
אנא המתינו מספר שניות לאישור

תודה שיצרתם קשר! 
נחזור אליכם בהקדם.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

המבטח הגאורגי

המטבח הגיאורגי – כמה באמת אתם יודעים עליו?

צוות טריפולוג'י

האם שמעתם על לוואשי, שותי, לוביאני, צ'אדי, חאדי, חרצ'ו או בדריג'אני? אז זהו, שלא המצאנו אף שם. זה פשוט המטבח הגיאורגי, שעשיר בכל כך הרבה מאפים, תבשילים, רטבים, קינוחים… הכינו את בלוטות הטעם ונצא למסע דילוגים כיפי בין שבילי המנות הגיאורגיות המסורתיות הכי מפתות. 

לכתבה המלאה
המלכה תמר

המלכה תמר

טלי אוזן

המלכה תמר הייתה מלכת הממלכה הגאורגית המאוחדת מ-1184 ועד 1213, ותקופת שלטונה נחשבת כ"תור הזהב" של גאורגיה, כאשר הממלכה שגשגה מבחינה צבאית, כלכלית ותרבותית.

לכתבה המלאה
4 המלצות לטיול בגאורגיה

4 המלצות לטיול בגאורגיה

עלי סירחאן

מתכננים לצאת לטיול בגאורגיה? ריכזנו עבורכם כמה מן האתרים שלא כדאי לפספס בעת ביקור במדינה.

לכתבה המלאה
טביליסי - בירת גאורגיה

טביליסי - בירת גאורגיה

צפריר קורסיה

כיצד קיבלה טביליסי את השם שלה? מהו תפקידה בתהפוכות הפוליטיות שעברו על גאורגיה לאורך השנים? ובעיקר – איזה אתרים לא כדאי לכם לפספס כשאתם מגיעים לביקור בעיר? היכנסו לכתבה.

לכתבה המלאה