האם שמעתם על לוואשי, שותי, לוביאני, צ'אדי, חאדי, חרצ'ו או בדריג'אני? אז זהו, שלא המצאנו אף שם. זה פשוט המטבח הגיאורגי, שעשיר בכל כך הרבה מאפים, תבשילים, רטבים, קינוחים… הכינו את בלוטות הטעם ונצא למסע דילוגים כיפי בין שבילי המנות הגיאורגיות המסורתיות הכי מפתות.
טביליסי - בירת גאורגיה
"… בתוך בריכת מים רותכים היו מוטלות גופותיהם השלוקות של הבז והיונה. את צערו הרב על מותו של הבז שיככה שמחתו לתגלית המדהימה – מעניינות חמים בלב העמק. בו במקום ציווה המלך להקים שם עיר ולהעביר אליה את בירתו ממצחטה הסמוכה. את העיר קרא "תבילי" לאמור – חמים. ומאז ועד היום – זוהי בירתה של גיאורגיה…"
"אי שם, אי אז, במאה החמישית, יצא לציד וכטנג "בעל ראש הזאב" גורגסלי, מלך גיאורגיה. איתו בפמלייתו, משרתים, סוסים, כלבים ואבירים לרוב", כך מספרת האגדה על יסודה של טביליסי. "והנה, סיעה של יונים מעופפת באויר, הרים וכטנג את כיסוי העור מעל עיני בז הציד החביב עליו, שעמד בסבלנות על זרועו, הניף את זרועו, בצווחה רמה ובטפיחות כנפיים חדות יצא הבז לדרכו ועט על להקת היונים. במתח ובהתרגשות צפתה הפמלייה בבז התופס בטפריו החדים יונה ומפרפר איתה אל עבר האדמה. דירבן המלך את סוסו לעבר המקום ובהגיעו אליו רחבו אישוניו בהפתעה. בתוך בריכת מים רותכים היו מוטלות גופותיהם השלוקות של הבז והיונה. את צערו הרב על מותו של הבז שיככה שמחתו לתגלית המדהימה – מעניינות חמים בלב העמק. בו במקום ציווה המלך להקים שם עיר ולהעביר אליה את בירתו ממצחטה הסמוכה. את העיר קרא "תבילי" לאמור – חמים. ומאז ועד היום – זוהי בירתה של גיאורגיה…"
קצת רקע על טביליסי
בין אם נכונה האגדה ובין אם לאו – טביליסי היא בירתה של גיאורגיה והעיר החשובה ביותר בה (ובמרכזה אתר מרחצאות ומעיינות חמים…). למעלה ממליון ומאה אלף תושבים, המהווים למעלה מ 20% מתושבי גיאורגיה כולה, מתגוררים בכרך המהווה את מרכז הממשל, התרבות, העסקים והכלכלה של המדינה.
טיול לגאורגיה לא יהיה שלם בלי ביקור בעיר הבירה, וגם כאשר אנו מתכננים טיולי ג'יפים לגאורגיה, אנו משלבים ביקור בעיר בתחילת או בסוף המסלול.
העיר שוכנת לגדותיו של נהר הקורה או ה-מטקווארי, הזורם מזרחה אל הים הכספי. בין שתי גדותיו פזורים מספר גשרים המחברים את חלקי העיר זה לזה. היא שוכנת על צומת דרכים חשוב ביותר – אחד מסעיפי דרך המשי הקדומה עובר בה ממזרח למערב, ולכיוון צפון עוברת בסמוך לעיר נמצאת הדרך אל "מעבר דריאל", מעבר הדרכים האסטרטגי והחשוב ביותר בקווקז, המקשר בין שני חלקיו את רוסיה עם גיאורגיה ואת מרכז אסיה עם הים השחור והים הכספי.
העיר, כגיאורגיה כולה, ידעה כובשים רבים לאורך ההיסטוריה. רבים עלו עליה, שלטו בה והחריבוה. הערבים, הפרסים, הסלג'וקים, המונגולים והעות'מנים הם רק חלק משמות שליטיה לאורך הדורות.
בתקופה הסובייטית הייתה העיר בירת "הרפובליקה הסובייטית הסוציאליסטית של גיאורגיה" וידעה תנופת תיעוש ופיתוח. לצד הפיתוח הייתה גם טביליסי מרכז לשאיפותיו הלאומיות של העם הגיאורגי ונערכו בה הפגנות סוערות ומעשי דיכוי של השלטון הסובייטי, כמו בארועי "טבח טביליסי" בשנת 1956. בשנת 1989, ביקשו הסובייטים לבטל את השפה הגיאורגית ולהפוך את הרוסית לשפת המדינה. מהלך זה עורר הפגנות המוניות שהסתיימו גם הן בטבח, והובילו לכינון עצמאותה של גיאורגיה.
את עיקר פרסומה הפוליטי קנתה העיר באירועי "מהפכת ה-ורדים" בשנת 2003. האופוזיציה הגיאורגית, שמאסה בשלטונו המושחת של אדוארד שוורנדזה ובזיוף המאסיבי של בחירות 2003, הוציאה לרחובות העיר למעלה ממאה אלף אזרחים חמושים בוורדים ובמהפכה שקטה, ללא אלימות. בעקבות מהפכה זו הודח שוורנדזה מכס הנשיאות ובמקומו עלה, לאחר תקופה קצרה, מיכאיל סקאשווילי.
העיר ידעה תקופת שגשוג ופריחה כשהשקעות רבות זרמו אליה, תקופה שנקטעה לאחר המלחמה עם רוסיה ב-2008, כשכוחות רוסים הגיעו למרחק קטן מאד מפאתי העיר.
טביליסי מתגאה בהיותה עיר סובלנית ופתוחה לכל הדתות ויש בה בתי כנסת, מסגד, כנסיות אורתודוכסיות, קתוליות ועוד.
אתרים חשובים בטביליסי
- כרטליס דדה – "אם גיאורגיה" או "אמא גיאורגיה". פסל מונומנטלי ענק המתנשא מעל לעיר ובו דמות אשה, האוחזת בידה חרב לאלה הבאים בשעריה ודורשים את רעתה וקערת יין לאלה הבאים לעיר כדורשי טובתה.
- כיכר החירות – הכיכר המרכזית בעיר שידעה את כל התהפוכות הפוליטיות הסוערות של העת האחרונה. בכיכר נמצא בית העירייה של טביליסי ובמרכזה פסל מרשים של סנט. ג'ורג' הורג הדרקון, פטרונה של גיאורגיה.
- קתדרלת סמבה (SAMEBA) – קתדרלת "השילוש הקדוש". נבנתה בין 1995-2004 ומהווה את אחת הכנסיות האורתודוכסיות הגדולות בעולם. עם העצמאות משלטונה של ברית המועצות ידעה גיאורגיה פרץ של רנסס דתי, שהיה חנוק וקבור מתחת למעטה קומוניזם עבה וכפוי במשך שנים רבות. במסגרתו נבנתה הקתדרלה והיא המבנה הדתי המרכזי בעיר.
- בית הכנסת הגדול – כשמו כן הוא, גדול, מפואר ומרשים, ונושא עימו זכר לגדולתה של קהילת יהודי גיאורגיה הגדולה והגאה שרובה עלתה לארץ.
- שדרות רוסטוולי – השדרות היפות והחשובות בעיר, בהן נמצא הפרלמט הגיאורגי ורבות מחנויות העילית ובתי המלון. לכאן התנקזו, ועודן מתנקזות, ההפגנות הגדולות של האופוזיציה הגיאורגית.
רוצים לבקר בגאורגיה? טיול ג'יפים לגאורגיה עם טריפולוג'י הוא חוויה שלא תשכחו!
לפרטים התקשרו 03-5639030, או מלאו את הטופס מטה ואנו נחזור אליכם בהקדם.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך
המטבח הגיאורגי – כמה באמת אתם יודעים עליו?
המלכה תמר
המלכה תמר הייתה מלכת הממלכה הגאורגית המאוחדת מ-1184 ועד 1213, ותקופת שלטונה נחשבת כ"תור הזהב" של גאורגיה, כאשר הממלכה שגשגה מבחינה צבאית, כלכלית ותרבותית.
עוטה עור הנמר
'עוטה עור הנמר' היא יצירה הנחשבת לאפוס הלאומי הגיאורגי. זוהי ללא ספק יצירה מופלאה, שזכתה בצדק למעמדה כיצירה המרכזית בתרבות הגיאורגית.
4 המלצות לטיול בגאורגיה
מתכננים לצאת לטיול בגאורגיה? ריכזנו עבורכם כמה מן האתרים שלא כדאי לפספס בעת ביקור במדינה.
תאריכים לטיולים יפורסמו בהתאם לעונה
לפרטים נוספים צרו קשר: 03-5639030
טיולים לגאורגיה
גאורגיה
טיול ג'יפים בגאורגיה - 8 ימים - חוצה קווקז בסוכות
גאורגיה
ג'יפים בגאורגיה - חוצה קווקז מטביליסי לים השחור
גאורגיה
ג'יפים בגאורגיה - חוצה קווקז מהים השחור לטביליסי
גאורגיה